Tips Om De Levensduur Van Je Wtw Unit Te Verlengen

Deskundige Wtw Ventilator Vervanging In Drechtsteden


Daar tussenin zat ongeveer 6-7 centimeter glaswol, maar dit hebben we intussen vervangen voor een laag van 14 centimeter. Behalve op de plek waar we wisten dat de doorvoer moest komen, dat deel hadden we uiteraard open gelaten. Met behulpd van een schrobzaag is een gat in gipsplaten zo gemaakt.


Vervolgens zijn de inkepingen snel te maken maken een zaagbeweging. Voor alsnog hebben we een rechthoekige vorm gezaagd, aangezien er naast ventilatie nog verschillende mantelbuizen in moeten komen. De verdeelslangen kwamen op een grote rol van 50 meter. Dus het was één grote slang met een aardige omvang en gewicht.


Om te voorkomen dat de rol ineens door de woning zou rondzwiepen, hebben we hem steeds met 1 stuk touw weer vastgeknoopt. Vervolgens het afgerolde deel met een PVC-zaag op maat gemaakt en de bramen weggesneden met stanleymes. Een ontbraammes was handig geweest, maar die hebben we niet in huis.


Dit is een kwestie van de verdeelslangen recht erin plaatsen en goed doordrukken todat deze drie keer klikt. Alleen de afwerking in de vorm van een koof is nu nog nodig. Als laatste is er natuurlijk ook nog de afwerking van het geheel. Voor zowel de gaten in de muur als het plafond hebben we gekozen voor ventilatieventielen van Vent-Axia.


Factoren Die De Levensduur Van Een Wtw Unit Beïnvloeden


Tevens is de optie om een ‘air blocker’ te plaatsen, waarmee 1/3e van de toevoer geblokkeerd kan worden, om zo luchtstromen beter te sturen. De montage van de ventielen stelt weinig voor. Wel hebben we in de gaten eerst een 127mm instortring geplaatst. De ventielen hebben namelijk een rubber randje en dat blijft beter vastgeklemd zitten dan aan steen.


Desalniettemin zijn er alsnog de nodige kosten. Bij deze een eerste opsomming van de kosten van het gehele systeem:Prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, dus waar mogelijk zijn ze bijgewerkt en niet per definitie de prijzen die wij hebben betaald. ItemMerkDetailsPrijsSubtotaalVentilatie-unitDucoDucoBox Energy Premium 400 1ZH - 1 zone sturing met heater - links - 400m³/h€2190AfstandsbedieningDucoDuco Bedieningsschakelaar RF - Batterij€55.12€2245.12Aanvoer lucht van buiten??? Afvoer lucht naar buiten? Horizontale dakdoorvoer? Luchtverdeelslang voor afzuigingVent-AxiaUniflexplus Ø90mm, lengte 50m€405 Wie aan kosten denkt, denkt al snel aan terugverdiendtijd.


Betaalbare Opties Voor Het Vervangen Van Een Wtw Unit


Gelijktijdig is het moeilijk te zeggen hoeveel je daadwerkelijk ermee gaat besparen, simpelweg omdat iedere woning anders is. Ook het gedrag van de bewoners maakt een groot verschil. Daarom geef ik hier geen berekening van een eventuele terugverdientijd, maar wel een paar algemene opmerkingen. Balansventilatie zorgt ervoor dat lucht egaler door de woning wordt verdeeld en gelijkmatiger kan opwarmen.


Dat geeft al comfort. Dan is er de optie om in de zomermaanden de woning in lichte mate te koelen. Ondanks dat het geen airco is, helpt balansventilatie om frisse lucht gedurende de nacht de woning in te brengen. Vaak is dit in combinatie met een bypass, zodat de warme lucht uit de woning niet de inkomende luchtstroom opwarmt.


Belang Van Tijdige Vervanging Van Een Wtw UnitSpecialistische Wtw Vervanging In De Regio Drechtsteden

Ventileren wordt steeds belangrijker naarmate onze woningen betere isolatie krijgen. Gelijktijdig biedt balansventilatie nog een extra optie: het reinigen de lucht. Veel woningen hebben een slechter binnenklimaat dan de buitenlucht. Gelijktijdig is deze laatste ook niet schoon, zeker niet in de wintermaanden waarin houtkachels en allesverbranders de lucht voorzien van fijnstof en schadelijke stoffen.


Wtw Unit Vervangen: Doe Het Zelf Of Laat Het Over Aan De Experts?


Met balansventilatie kunnen we luchtstromen strakker dirigeren en daarmee krijgen we ook controle. We halen frisse buitenlucht binnen, maar voordat we deze de woning in brengen kunnen we deze in stappen door een wasstraat halen. Allereerst met een generiek filter dat grove stofdeeltjes en insecten tegenhoudt. Dit is voornamelijk ter bescherming van de ventilatie-unit en doet weinig tegen fijnstof.


De meeste apparaten ondersteunen tegenwoordig dit type filter, zodat er een hoop minder (fijn)stof binnen komt. Wil je nog verder gaan om ook geuren tegen te houden, dan is er de optie om een filterbox te plaatsen. Deze kast wordt geplaatst na de ventilatie-unit en filter de lucht voordat het de woning in gaat.


Wij hebben in de herfstperiode van 2021 een filterbox geplaatst, voornamelijk om de geur van houtstook tegen te gaan in Bron de winter en de rest van het jaar fijnstof en pollen uit de lucht te halen. Lees meer: Filterbox tegen geuroverlast zoals van houtstook Dit project was een flinke klus, van het vooronderzoek tot daadwerkelijke uitvoering.


Wtw Unit Vervangen: Belangrijke Overwegingen


Het is goed om zaken zelf te doen, maar let op je veiligheid met het gebruik van scherp gereedschap zoals gatenzagen. Niet alleen is er de kans voor verwonding, maar ook dat een dergelijke zaag weg kan schieten en je pols kan breken. Neem de tijd of laat de gevaarlijke klussen over aan een professional.


Zo konden wij niet altijd de openingen maken waar we wilden, mede door de aanwezigheid van elektra. Een goede voorbereiding helpt, maar eveneens belangrijk is het meten. Gebruik alle hulpmiddelen die je tot je beschikking hebt om zo veiliger te kunnen werken en onnodige schade te voorkomen. Mede naar aanleiding van deze werkzaamheden kreeg ik ook de vraag hoe het systeem bevalt.


Dit project was niet mogelijk geweest zonder de enorme handigheid en geduld van mijn vader. Dank!.


Wtw Unit Vervangen: Doe Het Zelf Met Deze Handige Tips


Warmteterugwinning (WTW) is een methode waarbij warmte uit afvoerlucht wordt hergebruikt. Een bypass zorgt er voor dat in warme zomerperiodes relatief koele buitenlucht (vaak 's nachts) direct naar binnen wordt geleid, zonder gebruik te maken van de warmteterugwinning. Een warmteterugwinsysteem geeft de warmte van afgevoerde lucht via een warmtewisselaar door aan koude lucht.


Er bestaan ook wtw-installaties voor het opwarmen van water. In huis is een combinatie van beide systemen mogelijk. Een warmteterugwinsysteem geeft de warmte van afgevoerde lucht via een warmtewisselaar door aan koude lucht. De koude lucht warmt daardoor op zonder gebruik te hoeven maken van gas of elektriciteit. Er bestaan ook wtw-installaties voor het opwarmen van water.


Een standaard WTW (zonder bypass) wordt in de winter gebruikt om voorverwarmde lucht het huis in te krijgen en daarbij zo min mogelijk energie te verliezen. In de zomer werkt dit principe juist omgekeerd. Wanneer bij hoge temperaturen de ramen worden geopend voor ventilatie, komt warme lucht naar binnen. In de zomer kan een WTW er dan juist voor zorgen dat de toevoerlucht van buiten wordt afgekoeld met behulp van de koelere lucht van binnen.


Veelgestelde Vragen Over De Levensduur Van Een Wtw


Als 's nachts de buitentemperatuur lager is dan binnen is het is natuurlijk juist niet de bedoeling dat het systeem de koudere buitenlucht voorverwarmd. Hiervoor wordt een bypass toegepast, ook wel 'zomer bypass' genoemd. De bypass is een omleiding die ervoor zorgt dat de koelere lucht van buiten niet langs de warmtewisselaar stroomt en dus niet wordt opgewarmd door de afgevoerde warme binnenlucht.


Onderstaande figuur laat zien hoe de WTW bypass werkt. Figuur 3 Principe bypass van een WTW ( Luchtverversing met warmteterugwinning is vooral te gebruiken in woningen die goed geïsoleerd zijn. Maar ook in traditionele woningen kan een nieuwe WTW een woning duurzamer maken. Voor utiliteitsgebouwen (kantore, scholen, zorginstellingen) is WTW ook goed toepasbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *